Huoneenvuokrasuhde on sopimus, joka velvoittaa niin vuokralaista kuin vuokranantajaakin. Vuokrasuhteessa ongelmia voi syntyä kumman tahansa toiminnasta. Mitkä ovat osapuolten oikeudet ja velvollisuudet? Huoneenvuokrasuhteista säädetään pääsääntöisesti kahdessa eri säädöksessä, asuinhuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa (481/1995) ja liikehuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa (482/1995).

Lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta sovelletaan sopimukseen, jolla rakennus tai sen osa (huoneisto) vuokrataan toiselle käytettäväksi asumiseen (asuinhuoneiston huoneenvuokrasopimus). Huoneiston käyttötarkoitus määräytyy sen mukaan, mikä on huoneiston sovittu pääasiallinen käyttö. Osa kyseisen lain säännöksistä on niin sanotusti vuokranantajaa ”pakottavaa lainsäädäntöä”, eikä siitä voi poiketa vuokralaisen vahingoksi.

Lakia liikehuoneiston vuokrauksesta sovelletaan sopimukseen, jolla rakennus tai sen osa (huoneisto) vuokrataan toiselle käytettäväksi muuhun tarkoitukseen kuin asumiseen (liikehuoneiston huoneenvuokrasopimus).

 Huoneenvuokrasopimuksella voidaan luovuttaa myös maa-alue käytettäväksi huoneiston yhteydessä.

 Tyypillisimpiä ongelmatilanteita vuokranantajan kannalta ovat seuraavat:

– vuokralainen ei maksa vuokraansa
– vuokralainen viettää häiritsevää elämää
– vuokralainen ei hoida vuokranantajan asuntoa tai vahingoittaa sitä
– vuokralainen kuolee tai ajautuu konkurssiin
– vuokralaisen parisuhde päättyy

Tyypillisimpiä ongelmatilanteita vuokralaisen kannalta ovat seuraavat:

– asunnon puutteellinen kunto esimerkiksi remontin tms. syyn tai olosuhteen takia
– vuokranantajan tekemä laiton vuokrasuhteen irtisanominen tai purkaminen
– vuokrasopimuksessa oleva kohtuuton ehto
– vuokranantaja korottaa vuokraa liikaa
– vuokranantaja kuolee tai ajautuu konkurssiin

A&A-Lain palveluksessa olevien lakimiesten vankka ammattitaito luo edellytykset palvella huoneiston vuokraa koskevissa suhteissa.

Täytä yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä tilanteesi kartoittamiseksi

Puh: (+358) 451487766 
Sähköpostiosoite: info@aalaki.fi

Kuulumme Suomen vahvimpien joukkoon.
https://www.asiakastieto.fi/yritykset/sertifikaatit/suomen-vahvimmat 

Nämä sivut on tarkoitettu yksinomaan tiedottamiseen. Sivuilla esitettävät tiedot eivät muodosta oikeudellisia tai muitakaan neuvoja, eikä niitä tule pitää sellaisina. Lakiasiaintoimisto A&A-Laki tai yksittäiset lakimiehet eivät vastaa toimenpiteistä, joihin on ryhdytty näiden sivujen tietojen nojalla. Näillä sivuilla käytetään evästeitä. Tietoa evästeistä ja muista tietosuojaan liittyvistä asioista on löydettävissä tietosuojaselosteesta.